Ektepakt
Ved brudd eller død i ekteskap sier loven at alle eiendeler og formuer skal deles likt etter det er gjort fradrag for gjeld. En ektepakt må inngås skriftlig, og i nærvær av to vitner godkjent av begge ektefeller. Vi bistår med utferdigelser av dokumenter og avtaler til blant annet håndtering av separasjon, skilsmisse, dødsfall og arv.
Samboeravtale
Det er tydelige rettslige forskjeller ved brudd i ekteskap og samboerskap. Hvor lenge har dere vært samboere, har dere felles barn, eller er det ett på vei? Har dere tatt opp lån og kjøp hus i fellesskap? Advokatfirmaet Casus vet hvilke lover og rettigheter som gjelder, samt hva en samboeravtale bør inneholde.
Samlivsbrudd
Samlivsbrudd, enten det gjelder ektefeller eller samboere, er ofte en utfordrende prosess som involverer både følelsesmessige og juridiske aspekter. Det er viktig å være informert om rettigheter og plikter knyttet til mekling, barnefordeling, barnebidrag, fordeling av eiendeler, bruksrett til bolig og økonomisk oppgjør. Profesjonell juridisk bistand kan være avgjørende for å sikre en rettferdig og smidig prosess.
Mekling ved samlivsbrudd
Når foreldre med felles barn under 16 år går fra hverandre, er mekling obligatorisk. Formålet med meklingen er å hjelpe foreldrene med å komme frem til en avtale om barnas bosted, samvær og foreldreansvar. Meklingen gir en nøytral arena der foreldre kan diskutere og forhandle om viktige beslutninger angående barnas fremtid, uten å måtte gå gjennom en mulig langvarig og konfliktfylt rettsprosess. Meklerens rolle er å fasilitere samtalen og hjelpe
partene med å finne frem til løsninger som begge kan leve med.
Barnefordeling og foreldreansvar
I saker som omhandler barne- og familierett oppstår det spørsmål om hvor barna skal ha fast bosted (daglig omsorg), hvilket samværsomfang som skal gjelde og om foreldreansvaret skal være felles. Barnets beste er noe av det viktigste aspektene i barnefordelingssaker. Det handler ikke bare om hvor barna skal bo, men også om hvordan man sikrer deres trivsel, utvikling og relasjon til begge foreldrene. Profesjonell juridisk bistand kan hjelpe med å finne de beste løsningene for barna og minimere konflikter.
Barnebidrag
Når barnet bor fast hos én forelder, skal den andre bidra økonomisk gjennom barnebidrag. Størrelsen på bidraget fastsettes enten ved avtale mellom foreldrene eller gjennom NAV, basert på foreldrenes inntekt og barnets behov. Det er viktig å sikre at barnets økonomiske behov blir ivaretatt på en rettferdig måte.
Fordeling av eiendeler og økonomisk oppgjør
En sentral del av samlivsbruddet er fordelingen av eiendeler som bolig, biler, sparepenger og gjeld. For ektefeller er deling av formue regulert i ekteskapsloven kapittel 12. For samboere som har bodd sammen i minst to år, og har eller venter barn sammen, gjelder husstandsfellesskapsloven. Det er mulig for ektefeller og samboere å lage egne avtaler som vil gå foran lovens regler. citeturn0search0 Profesjonell juridisk bistand kan være avgjørende
for å sikre en rettferdig deling.
Bruksrett til bolig
Ofte oppstår det spørsmål om hvem som skal ha bruksrett til felles bolig etter et samlivsbrudd. Bestemmelsen i ekteskapsloven § 67 sier at når "særlige grunner" taler for det, kan den ene ektefellen kreve å få overta bolig, uten hensyn til tidligere eierforhold. Det gjelder både eiet bolig og leiekontrakt til leid bolig. Vilkåret "særlige grunner" vil typisk være hensyn til barn som bor i boligen, og deres behov for et stabilt hjem og nærmiljø. Det kan også være hensyn som knytter seg til den gjenboende ektefellens behov. Ektefellen som blir boende, skal fortsatt betale markedspris for boligen. citeturn0search0 Det kan være lurt å få hjelp av en advokat for å avklare rettigheter og plikter knyttet til bruksrett til bolig.
Gratis og uforpliktende saksvurdering
Vi forstår at et samlivsbrudd er en utfordrende tid, og derfor tilbyr vi en gratis og uforpliktende saksvurdering. Våre erfarne advokater hjelper deg med å få oversikt over dine rettigheter og plikter, slik at du kan ta gode beslutninger for fremtiden.
Vanlige spørsmål og svar
-
Hvordan kjøper jeg ut min ektefelle eller samboer fra boligen?
Utgangspunktet i et ekteskap er at formue, herunder bolig, er felleseie som skal deles likt. Om en av ektefellene ønsker å kjøpe ut den andre, skal vedkommende ha markedspris for sin andel. Det mest praktiske er å innhente en takst eller verdivurdering og ta utgangspunkt i
den. Samboere med felles bolig har rett på verdien av sin del av eierbrøken ved samlivsbrudd. Fordelingen kan enten skje ved at den som ønsker å bli boende kjøper ut den andre parten. Det skal betales markedspris, og det er fornuftig å innhente takst eller verdivurdering. -
Hva om vi ikke blir enige om vilkårene for overtakelse av boligen?